JEDZTE ZDRAVO, CÍŤTE SA SKVELO

Nie je žiadnym tajomstvom, že zdravá strava ovplyvňuje naše zdravie, telo a samotný výzor. Určite ste sa mnohí z vás stretli s frázou „si to, čo ješ“, ktorá vystihuje takmer všetko. Zdravé stravovanie nie je diéta, nie je to len o chudnutí, ale aj o tom cítiť sa fit po fyzickej a psychickej stránke.

Základnými piliermi zdravého životného štýlu je správna strava, fyzická aktivita, dostatok spánku a oddychu. Je nevyhnutné dávať telu výživu založenú na zdravých stravovacích návykoch, ktorá vám umožní byť zdravými a aktívnymi a žiť dlhší a plnohodnotnejší život. Pomocou správnej stravy viete eliminovať niektoré choroby ohrozujúce vaše zdravie a dĺžku života.

Strava, ktorú konzumujeme, dáva nášmu telo palivo potrebné pre správne fungovanie. Ak telo nedostane správne palivo, môžu tým trpieť metabolické procesy a následne môže dôjsť k zhoršeniu zdravia. Preto by sme sa nemali pozerať na jedlo ako na nepriateľa, ale ako na pomocníka, ktorý znižuje riziko chorôb a pomáha telu vykonávať všetky aktivity. Aby sme zabránili vzniku chorôb, potrebujeme vedieť, ktorá strava obsahuje výživné látky potrebné pre telo a ako jednotlivé potraviny ovplyvňujú telesné funkcie. Zhoršujúce sa zdravie si viete zlepšiť dodaním telu potravín, ktoré obsahujú živiny, obnovia funkcie v tele a následne zlepšia váš zdravotný stav. Je dôležité si uvedomiť, že jedna choroba môže mať viac príčin a jedna základná dysfunkcia môže spôsobiť viac.

Medzi typické príklady chorôb, ktoré vznikajú nesprávnym stravovaním, patria kardiovaskulárne choroby. Vedci preukázali, že vývoj srdcových chorôb môže byť vyvolaný viacerými faktormi. Medzi tieto faktory patrí inzulínová rezistencia, zvýšený homocysteín, oxidačný stres, zvýšený cholesterol, hypertenzia, toxicita ťažkých kovov, stres a zápal. Každý z týchto faktorov môže byť ovplyvnený výživou a ovplyvňuje naše výživové potreby. To platí ako pre prevenciu, tak aj pre liečbu týchto faktorov. Štúdie tiež ukazujú dôležitosť optimálnej minerálnej rovnováhy a to, ako môže minerálna nerovnováha prispieť k rozvoju kongestívneho srdcového zlyhania – zadržiavania krvi v orgánoch.

Aké sú výhody zdravého stravovania?

  1. Zvýšenie energie a lepšia nálada – veľa štúdií tvrdí, že medzi stravou a náladou je úzky vzťah, a ľudia, ktorí sa stravujú zdravo sa vo všeobecnosti cítia lepšie a energickejšie. Prijímanie výživných látok zlepší fungovanie vašej energetickej hladiny. Mnohé zdravé potraviny sú plné dôležitých látok, živín, vitamínov či minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému a dobré duševné zdravie. Budete sa vedieť lepšie koncentrovať, zvládať športové aktivity aj bežné denné aktivity.
  2. Zdravé srdce – štúdie uvádzajú, že zmena životného štýlu spojeného so zdravou stravou, zlepšuje zdravie srdca a umožňuje predchádzať až 80 % srdcových chorôb (srdcového ochorenia či mozgovej príhody). Na svoje zdravie srdca by ste mali myslieť aj keď ste mladí, nie až keď začnete cítiť, že máte problém, vtedy môže byť neskoro.
  3. Zlepšenie pamäti – zdravé stravovanie zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo pomáha predchádzať mozgovým ochoreniam, ako je napr. Alzheimerova choroba, demencia a kognitívne poruchy. Omega mastné kyseliny sú tiež dôležitým faktorom.
  4. Zlepšenie pleti – zdravé stravovanie sa odzrkadlí aj na najväčšom orgáne ľudského tela – na koži. Správna výživa je pre zdravie a krásu našej kože nevyhnutná. Koža potrebuje bielkoviny, mastné kyseliny, viaceré vitamíny, antioxidanty aj minerály a stopové prvky, ktoré jej vieme zabezpečiť pestrou stravou. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre pevnú, pružnú a zdravú pleť.
  5. Úprava trávenia – hrubé črevo je plné prirodzene sa vyskytujúcich baktérií, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení. Zdravá strava má teda vplyv na pravidelnú stolicu, ktorá predchádza rakovine čriev a divertikulitíde. Na správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie je nevyhnutné do vášho jedálnička zaradiť zeleninu, ovocie, celozrnné potraviny, ktoré dodajú telu potrebnú vlákninu. Budete sa cítiť ľahšie a postupne budú ustupovať nafukovanie či zápcha.
  6. Strata hmotnosti – chudnutie alebo udržiavanie si hmotnosti je jedným z hlavných dôvodov prečo sa ľudia začnú zdravo stravovať. Nadváha a obezita sú rizikovými faktormi, ktoré môžu spôsobovať cukrovku 2.typu, rakovinu, ochorenie srdca či rednutie kostí. Ak z jedálnička vyradíte nezdravé potraviny a nahradíme ich výživnými a primerane veľkými porciami jedla s adekvátnym príjmom kalórií, je veľká pravdepodobnosť, že spolu s ostatnými piliermi zdravého životného štýlu, začnete chudnúť a strácať nadbytočný tuk bez trápenia a diét.
  7. Silné kosti a zuby – zdravá strava podporuje silné zuby a kosti, čím v budúcnosti predchádza zubnému kazu a osteoporóze.

Majte na pamäti, že okrem zdravého stravovania je dôležitý aj spôsob, akým si jedlo pripravujete, v akom prostredí sa stravujete, ako sa pri jedle cítite a či si ho viete bez výčitiek vychutnať.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité výhradne na účely spracovania tohto komentára. ZÁSADY SPRACÚVANIA A OCHRANY OSOBNÝCH ÚDAJOV